Een voedselbos is een duurzaam ecosysteem waarin verschillende lagen van eetbare planten samenwerken, zoals bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers en wortels. Het imiteert een natuurlijk bos, maar wordt gecultiveerd om voedsel te produceren. Dit systeem stimuleert biodiversiteit, verbetert de bodemgezondheid en vermindert de behoefte aan kunstmest en pesticiden. Het idee is dat een goed ontworpen voedselbos zichzelf onderhoudt, met minimale menselijke interventie, terwijl het een breed scala aan producten levert, van fruit en noten tot kruiden en wortels.
Het is al een oud iets, voedselbossen. We komen er nu pas achter dat inheemse stammen dit ook al deden.
Voedselbossen worden steeds veelzijdiger in hun doelen. Naast commerciële projecten voor voedselproductie, ontstaan er steeds meer buurtvoedselbossen. Deze richten zich vaak op educatie, gemeenschapsvorming en duurzaamheid. Voor zulke projecten is het waardevol om de buurt te betrekken. Door vooraf interviews te houden met buurtbewoners kun je inzicht krijgen in hun wensen en zorgen. Dit helpt om het voedselbos niet alleen een plek van productie, maar ook van ontmoeting en leren te maken, waar iedereen zich welkom voelt.
Een voedselbos is een duurzaam ecosysteem dat is ontworpen volgens de principes van de natuur. Een van de belangrijkste concepten is de gelaagde structuur, geïnspireerd door natuurlijke bossen. Deze lagen werken samen om de ruimte optimaal te benutten en een veerkrachtig ecosysteem te creëren. Hier zijn de zeven voedselboslagen:
Kruidlaag
De kruidlaag bestaat uit laagblijvende planten zoals kruiden en groenten. Denk aan munt, bieslook of wilde knoflook. Ze leveren voedsel, trekken bestuivers aan en bedekken de bodem.
Klimlaag
Klimplanten zoals druiven, bramen of hop gebruiken bomen en struiken als steun. Ze produceren fruit en verhogen de diversiteit in verticale ruimte.
Struiklaag
Struiken zoals aalbessen, frambozen en hazelaars vormen de middelste vegetatielaag. Ze zijn goed voor bessen en noten en bieden schuilplaatsen voor dieren.
Kruidlaag
Lage planten zoals rabarber en munt.
Kruipers
Deze laag beschermt de bodem tegen erosie en uitdroging. Planten zoals aardbeien, kruipende tijm of klimop zijn ideaal en verbeteren vaak de bodem.
Lage bomenlaag: Dit zijn kleinere fruit- of notenbomen zoals kweepeer of amandel. Ze passen onder de hoge bomen en zorgen voor diversiteit en voedsel.
Hoge bomenlaag: Dit zijn grote bomen zoals walnoten of kastanjes, die een schaduwrijke bovenlaag vormen en het ecosysteem beschermen.
Wortellaag
Ondergrondse gewassen zoals aardpeer, daslook en wilde wortels behoren tot deze laag. Ze zorgen voor voeding en verbeteren de bodemstructuur.
Paddenstoelenlaag
Hoewel niet altijd genoemd, is de schimmel- of paddenstoelenlaag essentieel voor de bodemgezondheid. Schimmels zoals oesterzwammen breken organisch materiaal af en maken voedingsstoffen beschikbaar.
Eetbare Wildernis
is een project van:
Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH Ede
KVK:64842517
Btw: nl002226430B75
Bij vragen over je bestelling kun je mailen met info(at)eetbarewildernis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00