Eetbare waterplanten

Waarom een vijver een mooie toevoeging voor je tuin is.

De Indianen beschouwden meren en rivieren als hun eigen natuurlijke supermarkt. Hier vonden ze een schat aan voedselbronnen, Hieronder vind je een kleine selectie, maar er zijn er zeker meer zoals de Waterkers en Gele plomp. Het is zeker een goede toevoeging aan je tuin. Een vijver trekt een breed scala aan planten, insecten en dieren aan. Het creëert een mini-ecosysteem dat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. Waterplanten bieden schuilplaatsen voor kleine waterdieren en trekken vlinders en bijen aan. 

Als je aan de slag gaat met een eetbare vijver, check dan altijd dubbel je bronnen. Je kunt hier veel eetbare planten checken. En op de plants for a future database kun je ook eindeloos blijven ontdekken.

Verschillende zones waterplanten.

Oeverzone (Droge Rand)
Hier groeien planten zoals rietgras of lisdodde, die de overgang vormen tussen land en water. Ze helpen erosie te voorkomen en bieden schuilplaatsen voor insecten en kleine dieren.

Moeraszone (Vochtig, Ondiep Water)
Planten zoals watermunt en zwanenbloem gedijen in ondiep water. Ze zuiveren het water door voedingsstoffen op te nemen en trekken bestuivers aan.

Ondiepwaterzone (Tot 20 cm Diep)
Dit is de habitat van waterlelies en gele plomp, die met hun bladeren schaduw creëren om algengroei te beperken. Ze stabiliseren het ecosysteem door zuurstof toe te voegen.

Diepwaterzone (Meer dan 50 cm Diep)
Hier groeien zuurstofplanten zoals fonteinkruid en hoornblad. Ze verbeteren de waterkwaliteit en zorgen voor zuurstofrijke omstandigheden voor vissen en andere waterdieren.

grote lisdode

Grote lisdodde

De lisdodde zuivert water en daarnaast is er veel van eetbaar. Bijvoorbeeld: de jonge scheuten kunnen worden gekookt en gegeten als groente. Het stuifmeel van de bloemen kan gebruikt worden als meel voor het bakken van koekjes. De wortelstokken kunnen gekookt, gebakken, gedroogd of vermalen worden.

moerasanemoon

Moerasanemoon

Je kunt van deze plant de jonge bladeren en de wortel eten. In Azië en India wordt het als bladgroente gegeten. 

heilige lotus

Heilige lotus

Dit is een waterplant die in veel culturen symbool staat voor reinheid. De zaden van de lotusbloem kunnen worden gebruikt in gerechten en hebben een nootachtige smaak. De wortelstokken worden ook gegeten.

waternoot

Waternoot

Deze waterplant zuivert het water. Na de bloei komen er kleine vruchtjes. Deze vruchtjes zijn eetbaar en hebben een smaak die doet denken aan kastanjes.

adderwortel

Adderwortel

Deze oeverplant heeft eetbare wortels en bladeren. De jonge scheuten kun je koken.

pijlkruid

Pijlkruid

De waterplant heeft knolletjes die je als groente kunt eten. Snijd ze in plakjes en frituur ze voor heerlijke chips!

kalmoes

Kalmoes

Een waterplant met smaakvolle bladeren. Ook het bloemetje is eetbaar. De wortel wordt vaak gedroogd en als kruid gebruikt, maar is ook vers eetbaar. 

wilde rijst

Wilde rijst

Wilde rijst is een grassoort die in oevers groeit. Indianen oogsten de rijst door in kano’s te varen en de rijpe korrels met stokken te kloppen waardoor ze in de boot vallen. 

Contact

Eetbare Wildernis
is een project van:

Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH Ede



KVK:64842517
Btw: nl002226430B75

​Bij vragen over je bestelling kun je mailen met info(at)eetbarewildernis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00

Let’s connect

Volg onze updates op Instagram of Linkedin.

atelier_annickgaarthuiszelf prentenboek uitgevenwildplukken