Blog

wat is een voedselbos

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een duurzaam ecosysteem waarin verschillende lagen van eetbare planten samenwerken, zoals bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers en wortels. Het imiteert een natuurlijk bos, maar wordt gecultiveerd om voedsel te produceren. Dit systeem stimuleert biodiversiteit, verbetert de bodemgezondheid en vermindert de behoefte aan kunstmest en pesticiden. Het idee is dat een goed ontworpen voedselbos zichzelf onderhoudt, met minimale menselijke interventie, terwijl het een breed scala aan producten levert, van fruit en noten tot kruiden en wortels.

moestuinieren met kinderen

Moestuinieren met kinderen

Het belang van kinderen leren waar hun eten vandaan komt, groeit. Steeds meer ouders en scholen willen jonge kinderen betrekken bij moestuinieren en permacultuur. Maar hoe pak je dit aan, zeker in een druk schoolprogramma? In deze blog geef ik praktische tips voor scholen en ouders die aan de slag willen gaan met een moestuin, inclusief een gratis download met educatieve oefeningen om direct te gebruiken!

de natuur als leerschool

De natuur als leerschool

Bij thuisonderwijs kunnen ouders de leeromgeving volledig afstemmen op de behoeften en interesses van hun kinderen. De natuur wordt hierbij vaak een belangrijk leerobject. In plaats van zich vast te houden aan traditionele schoolboeken, kunnen ouders de natuur gebruiken als een rijke bron van kennis en ervaring.

de 12 permacultuur principes

Wat is permacultuur?

Permacultuur, bedacht in de jaren '70 door Australiërs Bill Mollison en David Holmgren, is een reactie op destructieve industriële landbouwmethoden. Zij streefden naar systemen in harmonie met de natuur, geïnspireerd door natuurlijke ecosystemen en traditionele landbouw.

permacultuur prentenboek

Prentenboeken over
duurzaamheid, klimaat en vergroening.

Ben je op zoek naar boeken die kinderen niet alleen plezier brengen, maar ook hun liefde voor de natuur en duurzaamheid aansteken? Of je nu een juf bent die een moestuin wil introduceren in de klas, of een ouder die op zoek is naar een duurzaam kraamcadeau, hier vind je een zorgvuldig samengestelde lijst met prentenboeken die de kleintjes leren over de wonderen van de natuur, gezonde voeding en het belang van een groenere toekomst.

permacultuur dieet

Wat is een duurzaam dieet?

Er zijn wereldwijd meer dan 300.000 eetbare plantensoorten, maar desondanks consumeren we slechts ongeveer 200 soorten. Als je naar de supermarkt gaat, kom je waarschijnlijk slechts zo'n 40 soorten tegen. En het meest verontrustende is dat ons basisvoedsel grotendeels bestaat uit slechts 3 gewassen: rijst, tarwe en maïs. Deze basisgewassen zijn allemaal eenjarige gewassen die worden geteeld volgens het monocultuurprincipe. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor onze bodem en het klimaat. Mocht er ooit een ziekte uitbreken onder deze plantensoorten, dan zouden we aanzienlijke problemen hebben. Als je er zo naar kijkt, is dat behoorlijk schokkend, toch? Waarom eten we niet meer verschillende plantensoorten?

eetbare%20waterplanten

Eetbare waterplanten

Een vijver trekt een breed scala aan planten, insecten en dieren aan. Het creëert een mini-ecosysteem dat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. Waterplanten bieden schuilplaatsen voor kleine waterdieren en trekken vlinders en bijen aan. 

yurt

Alternatieve groene woonvormen

In een wereld die steeds bewuster wordt van de impact op het milieu, groeit de interesse in alternatieve, groene woonvormen. Deze innovatieve benaderingen van huisvesting combineren duurzaamheid, zelfvoorzienendheid en een vermindering van de ecologische voetafdruk.

Contact

Eetbare Wildernis
is een project van:

Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH Ede



KVK:64842517
Btw: nl002226430B75

​Bij vragen over je bestelling kun je mailen met info(at)eetbarewildernis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00

Let’s connect

Volg onze updates op Instagram of Linkedin.

atelier_annickgaarthuiszelf prentenboek uitgevenwildplukken